Як працює автоклав для консервування

Мінімум клопоту з консервацією і нестандартні смачні рецепти — основні причини задуматися, який автоклав краще для будинку. Побутовий стерилізатор робить приготування м’ясних і овочевих консервів менш небезпечним, більш швидким і простим, а також знижує ймовірність того, що банки вибухнуть.

Тим, хто консервує для себе і в якості хобі рекомендують звернути увагу на невеликий, 8-24 банок, автоклав ціна якого до $ 80, купити більш містке обладнання можна фермерам, особливо якщо вони продають приготовані продукти. Місткість, тип нагріву і матеріал — основні характеристики, які рекомендують враховувати, щоб купити найкращий автоклав, а ця стаття про загальний принцип роботи стерилізаторів для консервування.

Принцип роботи автоклава для консервування

Кожен автоклав служить одній меті — нагріти продукт до 116-120°C, рівня при якому вмирають бактерії та віруси. Додатково, посилена термічна обробка прискорює приготування продукту. Щоб консервація пройшла успішно слід дотримуватися 5 базових правил:

  • насипати не повні банки продукту і надійно їх закручувати або закатувати;
  • залишати вказаний у інструкції проміжок між водою і краєм бака;
  • стежити за тиском;
  • щільно притискати фіксуючі касети;
  • дати воді охолонути, перш ніж виймати банки.

Кожен з пунктів важливий і пов’язаний з принципом роботи стерилізатора. Ви можете купити хороший автоклав, але якщо не слідувати інструкції, банки можуть вибухнути, а продукт приготується неправильно.

В умовах атмосферного тиску, вода кипить при 100°C. Вище її температура не піднімається — рідина починає перетворюватися на пару. Саме її і використовують в автоклавах для створення надлишкового тиску і зміщення точки кипіння.

Який купити автоклав ви б не вирішили, його перед використанням заливають водою, залишаючи до 5 см від верхнього краю. У цьому об’ємі повітря концентрується пара: тиск всередині герметичного бака підвищується, температура води теж, через те, що випаровуватися їй більше нікуди.

Закочені або закручені банки теж герметичні: рідина, котра з них випаровується створює тиск усередині кожної ємності, але він не зриває кришки, оскільки компенсується загальним тиском води в автоклаві. Це може статися тільки в тому випадку, якщо банка заповнена вщерть — важливо залишати зазор в декілька сантиметрів.

Спостереження за тиском важливо не тільки тому, що апарат може перегрітися. Якщо ви боїтеся, що стежити за цим буде складно, в магазинах, де можна купити автоклав є моделі із захисним клапаном, який буде стравлювати надлишок тиску. Більш важливо вчасно вимкнути нагрів, щоб продукт правильно приготувався, наприклад, м’ясо потрібно стерилізувати довше ніж овочі.

Притискні касети потрібні не тільки для одночасної стерилізації більшої кількості банок, але і для того, щоб додатково притримувати кришки в момент відключення пристрою, коли тиск в самому автоклаві стає нижче, ніж в банках. Ця невелика різниця може зірвати кришку, особливо якщо вона погано закручена. З цієї ж причини, щоб тиск встигло вирівнятися, виймають банки тільки після того, як загальна температура стерилізатора знизиться до 30-40°C.