Великодній кошик обійдеться вінничанам у 260 гривень

Поки що особливого подорожчання продуктів не спостерігається. Проте, експерти не виключають, що ціни можуть піти вгору буквально за три дні до Великодня. Аби цього не сталося, можливий передпасхальний ціновий ажіотаж у Вінниці «збивали» ярмарком

Великодній синдром. У той час як центральні засоби масової інформації лякають передпасхальним зростанням цін на 20-30%, вінничан заспокоюють – якщо ціни і підвищаться, то не суттєво. Але про всяк випадок купівлю м’яса, кисломолочного сиру та яєць не варто відкладати на останні дні.

Прогноз – м’ясо подорожчає
За прогнозами, у зв’язку із закінчення посту та традиційними приготуваннями до свята, гарантовано більше доведеться платити за яйця, м’ясо та сир. Овочі та фрукти також не пастимуть задніх. Ціни на тепличні овочі і так немалі. Менше ніж 20 грн за кілограм коштують наразі лише помідори. Найдорожчі – баклажани і болгарський перець. Зараз вони коштують від 35 грн за кг, і це, ймовірно, не межа. Курячі яйця також вже «пішли на зліт».

Поки що ціни стабільні 
– Сьогодні ціни на основні групи товарів, які ми моніторимо, а це 39 позицій, залишаються стабільними, а деякі навіть трохи подешевшали, – каже начальник відділу розвитку внутрішньої торгівлі, платних послуг та мобілізаційної роботи Анатолій Каплун. – Найбільше, порівняно з минулим роком, подешевіла капуста. Сьогодні за білокачанну минулорічного урожаю просять 1,5 гривні. Торік – 12 гривень за кілограм. Загалом, за рік, ціни у нас зросли найменше в Україні – всього на 2,8%. Крім того, аби наситити перед святами ринок – задовольнити попит населення, ми провели Великодній ярмарок. Лише м’яса на ньому виробники мали більше восьми тонн – це стільки, скільки споживає все місто за один день. Усі продукти тут представлені за цінами від виробників, тобто були на 15-20% нижчі ринкових.
Наприклад, яйця тут продавали по вісім-десять гривень за десяток. Ціна філе стартувала від 50-48 гривень.
Для порівняння, сьогодні на ринках десяток яєць коштує 10,5-12 гривень, кілограм свинини – 50, а філейна частина – 60 гривень. Сало продають по 25 гривень. Ціни на огірки складають 20-28 гривень, а помідори – 16-24 гривні.

Ціна кошика 
У цьому році, за прогнозами фахівців, великодній кошик обійдеться українцям у 200-250 гривень. Про це заявив експерт українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.
– Як ми знаємо, у пасхальну корзину входять м’ясні, молочні продукти, хліб і овочі, – каже він. – Цього року вартість кошика складе близько 200-250 гривень. Десяток яєць коштуватиме 11 грн, кілограм свинини – 60 грн, український хліб буде 3,40 грн, кілограм огірків буде коштувати 15-18 грн, помідорів 24-25 грн.
Ну з огірками та помідорами він уже не вгадав, але загальна калькуляція великоднього кошика, наче правильна.
Серед страв, які вважаються традиційними на Великдень: м’ясо, домашня ковбаса, паска, сирна паска, сало і крашанки з писанками.
Для приготування цього всього нам знадобиться – не менше двох десятків яєць, приблизно два кілограми м’яса, кілограм кисломолочного сиру, грамів 300 масла, молоко, сметана, борошно, цукор, сало, родзинки. Далі – за смаком.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По метриалам 20minut.ua

Залишити відповідь

Share via