Поки що особливого подорожчання продуктів не спостерігається. Проте, експерти не виключають, що ціни можуть піти вгору буквально за три дні до Великодня. Аби цього не сталося, можливий передпасхальний ціновий ажіотаж у Вінниці «збивали» ярмарком
Великодній синдром. У той час як центральні засоби масової інформації лякають передпасхальним зростанням цін на 20-30%, вінничан заспокоюють – якщо ціни і підвищаться, то не суттєво. Але про всяк випадок купівлю м’яса, кисломолочного сиру та яєць не варто відкладати на останні дні.
Прогноз – м’ясо подорожчає
За прогнозами, у зв’язку із закінчення посту та традиційними приготуваннями до свята, гарантовано більше доведеться платити за яйця, м’ясо та сир. Овочі та фрукти також не пастимуть задніх. Ціни на тепличні овочі і так немалі. Менше ніж 20 грн за кілограм коштують наразі лише помідори. Найдорожчі – баклажани і болгарський перець. Зараз вони коштують від 35 грн за кг, і це, ймовірно, не межа. Курячі яйця також вже «пішли на зліт».
Поки що ціни стабільні
– Сьогодні ціни на основні групи товарів, які ми моніторимо, а це 39 позицій, залишаються стабільними, а деякі навіть трохи подешевшали, – каже начальник відділу розвитку внутрішньої торгівлі, платних послуг та мобілізаційної роботи Анатолій Каплун. – Найбільше, порівняно з минулим роком, подешевіла капуста. Сьогодні за білокачанну минулорічного урожаю просять 1,5 гривні. Торік – 12 гривень за кілограм. Загалом, за рік, ціни у нас зросли найменше в Україні – всього на 2,8%. Крім того, аби наситити перед святами ринок – задовольнити попит населення, ми провели Великодній ярмарок. Лише м’яса на ньому виробники мали більше восьми тонн – це стільки, скільки споживає все місто за один день. Усі продукти тут представлені за цінами від виробників, тобто були на 15-20% нижчі ринкових.
Наприклад, яйця тут продавали по вісім-десять гривень за десяток. Ціна філе стартувала від 50-48 гривень.
Для порівняння, сьогодні на ринках десяток яєць коштує 10,5-12 гривень, кілограм свинини – 50, а філейна частина – 60 гривень. Сало продають по 25 гривень. Ціни на огірки складають 20-28 гривень, а помідори – 16-24 гривні.
Ціна кошика
У цьому році, за прогнозами фахівців, великодній кошик обійдеться українцям у 200-250 гривень. Про це заявив експерт українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.
– Як ми знаємо, у пасхальну корзину входять м’ясні, молочні продукти, хліб і овочі, – каже він. – Цього року вартість кошика складе близько 200-250 гривень. Десяток яєць коштуватиме 11 грн, кілограм свинини – 60 грн, український хліб буде 3,40 грн, кілограм огірків буде коштувати 15-18 грн, помідорів 24-25 грн.
Ну з огірками та помідорами він уже не вгадав, але загальна калькуляція великоднього кошика, наче правильна.
Серед страв, які вважаються традиційними на Великдень: м’ясо, домашня ковбаса, паска, сирна паска, сало і крашанки з писанками.
Для приготування цього всього нам знадобиться – не менше двох десятків яєць, приблизно два кілограми м’яса, кілограм кисломолочного сиру, грамів 300 масла, молоко, сметана, борошно, цукор, сало, родзинки. Далі – за смаком.
По метриалам 20minut.ua