Як вибирати авокадо при покупці

Ця екзотика давно вже не є екзотикою на наших прилавках. Однак, за всієї своєї корисності, досі не дуже популярна. Багато в чому тому, що покупці просто не знають, як вибирати авокадо при покупці і як його, власне, їсти.

Тому сьогоднішній пост присвячую темі, як правильно вибрати авокадо при покупці, з чим поєднується авокадо в салатах та інших стравах, чи можна варити авокадо та чим цей фрукт корисний для здоров’я.

Фрукт авокадо можна охарактеризувати як жирний, але корисний. Калорійність авокадо 245 ккал на 100 грам. При цьому, на відміну від інших фруктів, авокадо не містить жодного грама цукру. Майже третина його маси становлять поліненасичені рослинні жири, що не містять холестерину. Крім того, в авокадо багато заліза, вітамінів А, групи В, С (17% добової норми), D, E, РР, К(26% добової норми) та Р, фолієвої кислоти (20% добової норми), солей калію, кальцію, натрію, фосфору, магнію. Всі ці речовини сприяють здоров’ю серцево-судинної системи, контролю ваги та збереженню молодості. Лікарі-дієтологи рекомендують включати авокадо в раціон хворих, які страждають на гіпертонію, атеросклероз, захворювання шлунково-кишкового тракту, анемію, ентеріт.

Авокадо можна сміливо їсти навіть на ніч, звичайно, у правильній кількості. Моно- та поліненасичені жирні кислоти не тільки самі не відкладаються в “проблемних” зонах, але й навіть сприяють розщепленню вже наявних жирів. Магній, що міститься в авокадо, допомагає при безсонні. Отже, половинка середнього авокадо на ніч абсолютно дозволена.

Авокадо як вибрати стиглий плід у магазині 

Як і банани, авокадо їдуть до нас із далеких країв, тож починають свій шлях недозрілими. У процесі транспортування вони мають “дійти до кондиції”. Але відбувається це не завжди до потрібного моменту, і часто на прилавок потрапляють або зелені, або перезрілі плоди. Тому знання, як вибрати свіжий авокадо потрібного ступеня зрілості, зайвим точно не буде.

Визначити стиглість авокадо можна за кількома ознаками:

  • Плоди повинні мати темно-зелене забарвлення без плям та тріщин.
  • Сам плід повинен піддаватися легким зусиллям при натисканні пальцем, трохи пружинити. Твердокам’яний фрукт – зелений та несмачний. Занадто м’яка консистенція і темні плями на шкірці – ознака перезрілості і псування.
  • М’якуш якісного авокадо – світло-зеленого кольору без бурих прожилок. На жаль, це можна з’ясувати лише вдома, розрізавши плід.
  • А ось місце кріплення плодоніжки обов’язково оцінюємо ще в магазині: найчастіше звідси і починається гниття. Колір м’якоті під плодоніжкою має бути зеленим, у жодному разі не коричневим.
  • Потрясіть авокадо – у стиглого кісточка має злегка стукати. Якщо звуку немає зовсім – авокадо не дозрів, якщо “гуркіт” надто виразний – перезрів.

Якщо ви все-таки купили недозрілі авокадо, можна дати йому шанс дозріти в домашніх умовах. Для цього прибираємо фрукт у паперовий пакет, додаємо в нього банан або яблуко, або те й інше відразу, закриваємо пакет і залишаємо при кімнатній температурі на 2-3 дні. Однак трюк може не спрацювати, якщо авокадо надто зелений. Тоді ніякими хитрощами ви його не врятуєте, він просто зіпсується, так і не встигнувши дозріти. Тому краще постаратися і купити вже стиглий фрукт.

Коли ідеально стиглі авокадо у вас в руках, рішення, як його приготувати – за вами. А з чим поєднується авокадо при приготуванні, ви дізнаєтеся тут.

Share via