Романтично налаштовані люди порівнюють горілку з еліксиром життя. У чистому вигляді горілка є нейтральним на смак алкогольним напоєм, що надає їй величезного потенціалу універсальності. Горілкою можна насолоджуватись окремо або в суміші з іншими смаками. Мабуть, це і робить горілку одним з найкращих напоїв для вечірок. За допомогою цього невеликого посібника, що розвповідає про те, як пьють горілку у багатьох країнах світу, ви зможете насолоджуватися нею ще більше.
Що таке горілка?
Горілка – це міцний алкогольний напій, виготовлений шляхом бродіння та подальшої ректифікації зерна (наприклад Пшенична горілка) або овочів (наприклад, картоплі). Насправді, те, який основний інгредієнт використовувався у якості сировини в процесі бродіння, впливає на загальний смак і відчуття від вживання горілки. На думку експертів, горілка на основі зерна забезпечує більш м’який смак і дає менше негативних побічних ефектів на зразок похмілля порівняно з горілкою зробленою на основі бродіння овочів, яка до того ж залишає за собою більш різкий смак.
До речі горілка – чудова альтернатива для тих, хто стежить за калоріями. Порівняно з іншими алкогольними напоями, такими як пиво, віскі та ром, та різного роду лікери та настоянки горілка має найменшу калорійність та вміст жирів та вуглеводів.
Існує два основних способи насолодитися горілкою – пити чисту горілку або змішувати її з іншими смаками. Якщо ви продовжите читати цю статтю, ви дізнаєтеся більшо про те, як отримувати спражню насолоду від вживання горілки.
Спосіб 1: Вживання горілки в чистому вигляді.
Пити горілку нерозведеною – стандартний спосіб її вживання. Пуристи цілком впевнено можуть стверджувати, що пити горілку незмішаною та не розбавленою, це – найкращий та найправильніший спосіб її вживання.
Майже чистий алкоголь без домішків. Справжні, нічим не прикриті відчуття.
Але саме такий спосіб вживання горілки є самим вимогливим до її якості. Дешева горілка рідко буває по справжньому чистою. Навпаки, вона несе із собою багато домішок, що спотворюють її смак та запах. Саме вимушене вживання низькоякісної горілки породило звичаї охолоджувати напій та пити його залпом маленькими стопками, рюмками або шотами. Це навіть стало своєрідною традицією.
Але є спеціалісти, які вказують, що всмоктування алкоголю в кров починається ще у ротовій порожнині. Звідси з’явився звичай затримувати на деякий час якісний напій у роті та не ковтати його одразу. Кілька секунд, не більше. Так ви не тільки відчуваєте смак, ви більш ефективно запускаєте фізіологічні процеси засвоєння алкоголю. Сп’яніння стає більш плавним та легким. Ви затримуєтесь на тому етапі веселого задоволення та ейфорії, що так цінують люди, які насправді вміють пити, та який ви проскакуєте надто швидко, якщо п’єте багато та залпом.
До речі, звичай потримати деяку кількість алкоголю під язиком перш ніж його проковтнути, також знайшов своє фізіологічне пояснення. Саме під язиком знаходиться велика кількість кровоносних сосудів, що підвищують ефективність всмоктування алкоголю в кров.
Звісно, якщо горілка низькоякісна та має сильний хімічний присмак, пити її не залпом майже не можливо. Будь-хто може підтвердити цей факт, бо вживання дешевого алкоголю є надзвичайно неприємним досвідом, який запам’ятовується надовго.
Експерти кажуть, що хороша горілка має м’який та нейтральний смак, а менш якісна горілка буде різкою.
Радимо вам не дмати голову, а просто вибрати горілку одного з популярних брендів. Вони, як правило, дотримуються постійного рівня якості.
Дехто вважає, що якщо вам важко пити горілку в чистому вигляді, можна зупинити свій вибір на ароматизованій горілці. Але і тут мусимо вас попередити, що деякі не дуже відповідальні виробники просто приховують за допомогою хімічних ароматизаторів неприємний присмак неякісної горілки.
Тому ми не радимо вам купувати ароматизовані горілки дешевих марок. Повірте, журавлинна горілка Finlandia чи навіть Хортиця, та журавлинна горілка якогось дешевого бренду, це, як то кажуть, дві дуже великі різниці.
Спосіб 2. Розведення та приготування коктейлів
У багатьох західних країнах вважається цілком нормальним, якщо смак горілки для вас занадто жорсткий, додати в келих води або льоду. Вода чи танучий лід розбавлять горілку, щоб її було легше пити.
Ну і не можна не згадати про коктейлі. Це – цілий окремий світ. Яскравий. Цікавий. Та іноді підступний та небезпечний. Особливо для тих, хто веде себе необачно та не здатний контролювати процес.
Горілка має нейтральний смак, тому чудово доповнює будь-який рецепт коктейлю. До горілки можна додати практично все, що завгодно. Створювати унікальні на смак коктейлі. Стандартні інструменти для приготування коктейлів включають чисту неароматизовану горілку, додаткові інгредієнти, лід і склянки. Інтернет повний рецептів коктейлів. Якщо вирішите почати експерименти з приготування коктейлів, вам гарантовано дуже цікавий період у житті.
Дуже важлива (на нашу думку) порада
Горілка не тільки напій, але й важливе соціальне явище. Горілкою потрібно насолоджуватися разом з друзями та родиною. Влаштуйте тематичну вечірку, та насолоджуйтесь. Розділить свою пляшку з близькими. Бо найголовніші відчуття дарує не напій, а людина поряд!