Спирт зерновий: найкраща технологія виробництва

Який би алкогольний напій ви не обрали, у ньому міститься цей компонент. Можливо, ви полюбляєте пиво. Або надаєте перевагу коньякам. Чи винам, чи горілкам, наливкам, настоянкам. Етиловий спирт міститься у кожному з них. Краще, щоб це був спирт зерновий. Ось чому. 

Як народжується хмільний напій

Людство винайшло цю технологію тисячі років тому. Зараз точно не відомо, хто, коли та де створив перший міцний напій. Скоріш за все, цей винахід стався випадково. Прадавня людина десь знайшла фрукти чи ягоди, які перебродили. Вона спробувала їх та отримала задоволення. Спробувала повторити природний процес та їй це вдалось. 

Найпростіше отримати алкоголь з плодів винограду. Вони швидко стигнуть та містять достатню кількість цукрів. Головне − на шкірці винограду живуть дріжджі. Саме вони й переробляють цукри на етанол. Можна сказати, що етиловий спирт − це побічний продукт життєдіяльности дріжджів. 

Віками людство отримувало алкоголь з винограду чи інших фруктових основ. 

Можна сказати, що завдяки винаходу міцних напоїв наша цивілізація вижила. Вино додавали у питну воду, тим самим знезаражуючи її. Робили це несвідомо. Просто кількість вина завжди була меншою, ніж хотілось. Тому його розбавляли. Наші предки хотіли кожного разу споживати бодай трішки вина. 

Перші великі міста з’явились в Малій Азії, в дуже гарячому кліматі. Джерельної питної води було мало. Тому її брали просто з річок. Якби воду не знезаражували вином, великі міста, мабуть, просто б не пережили навіть першу епідемію. 

Технологічний прогрес

Отримувати алкоголь з фруктової основи − не найкраще рішення. Виноград росте тільки в теплому кліматі, вихід етанолу не дуже великий. Дріжджам все одно, що переробляти. Вони можуть харчуватись не тільки цукрами, але й крохмалями. Найдешевша, найдоступніша та багата крохмалями сировина − зерно. Ячмінь, пшениця, жито, овес. Саме ті культури, які вирощували всі відомі нам цивілізації. 

Рано чи пізно мала з’явитись технологія виробництва зернового спирту. Вважається, що першим виготовив горілку перський лікар Ар-Разі у X сторіччі. Коран забороняв вживання вина, тому він використовував власний винахід винятково з медичною метою. 

В наших отримувати етанол з зерна почали пізніше, десь на межі XII та XIII сторіччя. Тоді, коли потреба в алкоголі перевищила потребу в зерні. 

Зерновий спирт

В продуктах бродіння крохмалистої сировини міститься значно менше шкідливих домішок. В першу чергу − інших спиртів. Тільки етанол можна споживати у їжу в невеликих кількостях. Усі інші спирти − метиловий, пропіловий, та ще десятки найменувань, вважаються отрутою. Споживання навіть невеликої кількості може призвести до смерті. 

Проте в продуктах бродіння фруктової чи овочевої сировини міститься порівняно багато цих спиртів. Якщо пити вино, нічого страшного вам не загрожує. Окрім похмілля, яке є наслідком споживання невеликої кількості спиртів. 

Інша річ − зерновий спирт. У зерновому суслі міститься значно менше метанолу та ізопропілу, ніж у фруктовому. Тому й кінцевий продукт має вищу якість. А якщо до зернового сусла додають овочеву складову, наприклад, картоплю, то якість спирту падає.

 

Джерело – https://spirt-opt.site/uk/