Фермери, які вирощують ягоди, з оптимізмом чекають 2023 рік – агроексперт Ігор Купранець

Загалом ягідні господарства змогли вистояти у 2022 році та з оптимізмом дивляться у наступний рік – агроексперт Ігор Купранець 

Українські фермери загалом не планують скорочувати чи значно збільшувати площі для вирощування різноманітних ягід у 2023 році. При цьому сума собівартості виробництва ягоди може зрости на 10-20%, що вплине на кінцеву ціну для споживача. Такий прогноз дає експерт агрогалузі Ігор Купранець.

Експерт нагадав, що через широкомасштабне вторгнення рф українськім  фермерам було значно важче відправити свою на експорт, тому продавали ягоди на внутрішньому ринку за собівартістю або з невеликою націнкою. При цьому деякі ягоди, як лохина, навіть здешевшали у порівнянні з 2021 роком. 

«На ціну ягід, зокрема полуниці, вплинуло те, що на півдні України ведуться бойові дії, а значна частина окупована. Тому ціна на цю ягоду у середньому зросла на 30-50% у порівнянні з минулорічними показниками. А от ціна на ринку на лохину, яку вирощують переважно на Житомирщині, Чернігівщині, Волині та в Карпатах, завдяки доброму врожаю навіть знизилася для українців на 40-50%. Фермери не змогли експортувати як зазвичай лохину у країни Європи та ближнього зарубіжжя через важку та дорогу логістику, оскільки зросла ціна на паливо та інші витрати. У Європі ціна на цю ягоду теж трохи впала цього року», – пояснює Ігор Купранець.

За його словами, скоротився і внутрішні попит через те, що багато людей виїхало з України, а значні території знаходилися під окупацією. Отже скоротилася кількість споживачів, що призвело до падіння попиту. 

«Також знизилася ціна і на таку популярну ягоду як малина. Хоча основні регіони де вирощують малину – Західну та Північну Україну, в основному  оминули бойові дії і погода була задовільною, проте врожай був не таким добрим як у 2021 році. Ціна на цю ягоду для кінцевого споживача трохи впала. Проте малину багато купують переробними продукції та вона йде на заморозку. Фермерам вигідно працювати з переробниками, які пропонують за ягоду ціну не меншу, ніж її можна продати на ринку України», – каже Ігор Купранець.

Проти багато фермерів цього року не стільки думають про прибуток, як про підтримку наших військових. 

«Про прибутки мова не йде, стараються вийти на собівартість. Деякі фермери та господарства, що вирощують ягоди, те що не змогли продати, то передавали нашим військовим через волонтерів, частина пішла на переробку та консервування ягід. Взимку також це буде на передовій», – пояснює експерт. 

За його словами, фермери мають надію, що до початку 2023 року майже вся територія України, зокрема землі на півдні будуть звільнені від загарбників та розміновані, тому й площі для вирощування різноманітних  ягід у наступному році точно не зменшаться, а скоріше за все збільшаться. Проте швидше за все зросте сума собівартості виробництва та логістики ягоди, будуть проблеми з трудовими ресурсами та деяким устаткуванням, яке купається закордоном за валюту. При цьому ніхто не відмовляється вирощувати культуру наступного року, тож Україна буде з ягодою і у наступному році.