Вишукане та елегантне шампанське – в чому особливість та як правильно пити

Шампанське відоме – це ексклюзивний та вишуканий святковий напій, що визнаний у світі. Його споживають на світських заходах, використовують для тостів на весіллях і зустрічі Нового року. Але справжнє питання полягає в тому, чи відрізняєте ви своє шампанське від просекко?

Тож давайте ближче познайомимося з особливостями шампанського та дізнаємося у чому ж різниця.

Що таке шампанське?

Шампанське — це ігристе вино від світло-золотистого до рожевого кольору з вмістом алкоголю 11-13%. Зазвичай його виготовляють із сортів винограду Піно нуар, Шардоне або Піно меньє. У порівнянні з іншими ігристими винами воно має відносно сухий смак і смакові нотки мигдалю, яблука та цитрусових, а також французької булочк. Всесвітньо відоме ігристе вино легке на смак завдяки своїм делікатним бульбашкам, які врівноважують його високу кислотність.

Чи все французьке ігристе вино є шампанським?

Що особливо відрізняє шампанське від інших французьких ігристих вин, так це те, що воно не є шампанським, якщо воно не виготовлене спеціально в регіоні Шампань у Франції. Оскільки воно має статус захищеного найменування походження, тільки пляшки, вироблені в регіоні, можуть називатися шампанським. Проте багато інших країн за межами Європи також дотримуються цього правила.

Хто винайшов шампанське?

Це відоме ігристе вино було винайдено в найпівнічнішому регіоні Франції Шампань, хоча Дом Періньйон, якого ласкаво називають «батьком шампанського», вважається тим, хто вдосконалив його виробництво. Створене за модою, воно почало свою історію як слабке червоне вино, яке не особливо приємно пити!

У 1 столітті нашої ери Шампань зрозумів, що він не може конкурувати з сусіднім регіоном Бургундія, коли справа дійшла до виробництва червоних вин. Виноград, вирощений шампанським, отримав менш сприятливі погодні умови, тобто він ніколи не дозрівав повністю. Тому вина, вироблені тут, були бліді та більш кислі, ніж червоні вина, виготовлені в Бургундії. Вони також були набагато менш популярні серед споживачів.

Як готують шампанське і чим воно відрізняється від просекко?

Метод, який використовується для виготовлення шампанського, передбачає витримку вина в скляних пляшках. Воно починає життя так само, як і більшість вин. Виноград збирають з виноградників і ферментують, тобто до виноградного соку додають дріжджі та цукор.

Коли дріжджі харчуються цукрами винограду, вуглекислий газ виділяється у вино, надаючи йому злегка шипучу структуру. Щоб зробити ігристе вино, ємності з винами герметично закривають, щоб утримувати гази всередині. Різні ігристі вина бродять по-різному, що надає їм різні смакові профілі.

Шампанське ферментується двічі, що є таким же процесом, який використовується для виготовлення просекко. Однак просекко ферментується в чанах з нержавіючої сталі, а шампанське двічі ферментується в скляних пляшках. Результатом є два дуже різних ігристих вина. Шампанське зберігає сухість і розвиває дуже складний профіль смаку. Просекко має набагато простіший смаковий профіль і зазвичай залишається набагато солодшим.

Розливання вина, що бродить, у скло може здатися розумним, якщо винороб хоче створити складні смаки, але це був дуже небезпечний спосіб виготовлення вина! Накопичення вуглекислого газу всередині скляних пляшок протягом зимових місяців означало, що воно було схильним до спонтанного вибуху в підвалах! Проблема, яку врешті-решт вирішив не хто інший, як сам Дом Періньйон.

Як пити шампанське?

Ви не можете пити шампанське без флейти для шампанського. Спеціально розроблений бокал, щоб уловлювати бульбашки повітря та зберігати блискучу природу шампанського, подовжена канавка виробляє постійний потік шипіння. Обережно піднісши до губ, цей елегантний келих можна обережно потягнути, створюючи вишуканий штрих на святкових подіях.

З якими продуктами можна поєднувати шампанське?

Шампанське найкраще подавати до легких закусок, як-от устриць і млинців, або до закусок, як-от яєць і коктейлів із креветками. Дивно, але його рекомендують як вино, яке найкраще подавати до риби з картоплею, оскільки кислинка та сухість шампанського прорізають жир у цій класичній страві.