Чому яблука в Україні дорожчають

Цієї осіні українські яблука мають ціну втричі більшу, ніж у минулому та позаминулому роках. За даними Української плодоовочевої асоціації, якщо у 2018 році яблука можна було купити за 7-8 гривень/кілограм, то у 2020 році їхня ціна досить висока і складає 11-13 гривень/кілограм.

Аграрники зауважують, що на початку сезону у липні перші яблука продавали по 20-22 гривні/кілограм, а якщо порівняти ціни у жовтні і у вересні, то можна побачити зменшення майже на 20%, але все-таки українські яблука у 2020 році коштують рекордно дорого.

Серед причин такого подорожчання яблук називають квітнево-травневі заморозки, що вплинули на зниження валового збору ранніх сортів, хоча і втрати яблук були не такими значними, як втрати абрикосів і черешні. Але сезон яблук було розпочато із затримкою на 7-10 днів.

Аналітики переконують, що скоро фермери самі понизять ціни, оскільки сильні дощі влітку істотно вплинули на якість пізніх сортів яблук, які не зможуть довго зберігатися. То ж маємо шанс побачити ціни на рівні торішнього року.