Туреччина допомагає рф посилювати вплив на газовий ринок ЄС

Туреччина надає Росії підтримку у частковому поверненні на газовий ринок ЄС, що повертає загрозу залежності європейських країни від російського газу.

Як Туреччина допомагає Росії повернутись на європейський газовий ринок

У матеріалі видання зазначається, що минулого тижня Туреччина заявила про новий газовий проєкт, такий собі умовно “Турецький потік-2”.

Міністр енергетики Туреччини Альпарслан Байрактар заявив, що турецький газовий монополіст BOTAŞ зможе поставляти до ЄС близько 7-8 мільярдів кубометрів через Болгарію до Центральної Європи під назвою “Турецька суміш”, тобто газ з різних джерел.

Номінально, ця суміш буде складатись з 40% російського газу, однак часка блакитного палива країни-агресорки може бути значно більшою.

Журналісти видання підкреслюють, що російські нафтові компанії вже здійснюють продаж нафтопродуктів до ЄС через Туреччину , Індію, Єгипет та Об’єднані Арабські Емірати.

Наразі “Газпром” намагається приховано зберегти експорт газу до ЄС.

Хоча в ЄС вже діє заборона на поставки російського скрапленого газу через європейські порти до країн Азії, на думку авторів матеріалу, керівництво ЄС має змогу зробити більше.

Російський газ все ще становить 15% загального імпорту газу в ЄС, навіть обігнавши постачання скрапленого газу США до Європи цього року. Простіше кажучи, зараз Європа витрачає на російські енергоносії вдвічі більше, ніж на допомогу Україні, – йдеться у матеріалі видання.