Фінляндія і Швеція перехопили російські літаки над Балтикою

Об’єднаний центр повітряних операцій NATO в Уедемі, Німеччина, повідомив про перехоплення 15 липня фінським і шведським центрами повітряних операцій двох російських винищувачів, які пролітали над міжнародними водами в Балтійському морі.

Літаки, що прямували з Калінінграда на материкову частину росії, не мали плану польоту, не підтримували радіозв’язок з цивільними диспетчерами повітряного руху і не використовували сигнал транспондера, як того вимагають міжнародні авіаційні правила. Фінські і шведські сили швидкого реагування (QRA) були підняті на перехоплення російського літака, що підкреслює тісну інтеграцію і співпрацю між цими двома країнами і NATO.

За словами представників Альянсу, ця рутинна місія продемонструвала ефективність Інтегрованих систем протиповітряної і протиракетної оборони NATO і домовленостей Альянсу з патрулювання повітряного простору Балтійського моря. “Заходи Альянсу забезпечують цілісність повітряного простору NATO в регіоні Балтійського моря цілодобово і без вихідних і сприяють безпеці повітряного простору для усіх його користувачів”, – йдеться в прес-релізі.

ВПС Фінляндії і Швеції, які тепер є членами NATO, захищають територіальну цілісність свого повітряного простору і здійснюють моніторинг прилеглого повітряного простору над Балтійським морем. Їхні національні центри повітряних операцій тісно координують свої дії з ЦВС NATO задля забезпечення ефективного управління винищувачами під час польотів QRA.

Це перехоплення підтверджує рівень інтеграції обох членів Альянсу в оборонні структури NATО, що гарантує безпеку повітряного простору регіону для усіх користувачів.