Польська фірма продавала запчастини до шахедів

Державна компанія з Познані продавала запчастини до іранських бойових безпілотників Shahed 136, які росіяни використовують для атак на Україну. Справу розкрила Служба внутрішньої безпеки.

Коли в середині вересня 2022 року українські військові збили бойовий безпілотник іранського виробництва над Круп’янськом Харківської області, ніхто не підозрював, що сліди в цій справі ведуть до Польщі. Зацікавлення українських служб викликала одна з частин, знайдена в останках збитого безпілотника – паливний насос. За інформацією польських ЗМІ, іранські безпілотники Shahed 136 були оснащені насосами виробництва Wytwórnia Sprzętu Komunikacji – Poznań Sp. z o.o., компанії, що належить Агентству промислового розвитку.

Як встановили журналісти, WSK Poznań продавала запчастини компанії Iran Motorsazan, яка виробляє сільськогосподарські трактори. Таким чином згадані паливні насоси потрапили на іранські заводи з виробництва військових безпілотників, які потім закуповувала росія.

Справу розкрила Служба внутрішньої безпеки. Інформацію підтвердили в Національній прокуратурі.

Пшемислав Новак, речник Національної прокуратури, розповів, що у лютому 2023 року слідчі висунули звинувачення президенту WSK Poznań Ренаті С. У рамках цього провадження пані Ренаті С. було пред’явлено звинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 33 розділом 1 Закону про зовнішню торгівлю товарами, технологіями та послугами, які мають стратегічне значення для державної безпеки, а також для підтримання міжнародного миру та безпеки. Згідно із чинним законодавством, за цей злочин їй загрожує до 10 років позбавлення волі. Слідство триває та продовжено до 30 вересня 2024 року.