Різниця між OSB та QSB плитами

Останнім часом деревні матеріали набули все більшої популярності на ринку будівельних матеріалів. Їх активно використовують для зведення стінових, підлогових і покрівельних конструкцій. Не виключенням є OSB і QSB плити. Ці два матеріали досить схожі за своїми характеристиками, проте деякі відмінності все ж є.

Що таке OSB і QSB плити?

OSB плита виробляється з великої тріски швидкозростаючих порід дерев. Також сировинним компонентом можуть виступати відходи меблевої та деревообробної промисловості. Своїм характеристикам міцності і стійкості до механічних навантажень ОСБ плита завдячує особливому розташуванню деревних пасом: зовнішні шари мають подовжню орієнтацію, а внутрішній – поперечну. Для скріплення тріски використовують спеціальний клейовий розчин, до складу якого входять формальдегідні смоли і віск.

Купити ОСБ плиту можна чотирьох видів, які відрізняються за рівнем вологостійкості та механічної міцності:

  • OSB-1 – найменш стійкі до навантажень, можуть бути використані тільки в сухих умовах;
  • OSB-2 – здатні витримувати несуче навантаження, але за рівнем вологостійкості не відрізняються від ОСБ-1;
  • OSB-3 – найбільш затребуваний клас ОСБ на ринку будматеріалів. Мають високі показники міцності. Можуть бути використані в умовах підвищеної вологості;
  • OSB-4 – плити, що характеризуються максимальною міцністю, проте через високу вартість значно програють у популярності ОСБ плитам третього класу.

QSB – одношарова деревинно-стружкова плита, для виробництва якої використовується та сама деревна стружка, проте дрібнішої фракції. Технологія виробництва QSB плит також дещо відрізняється. Тут застосовується метод динамічної накатки, що дає змогу виготовляти монолітну плиту з однорідною структурою і небувалою для подібного матеріалу щільністю. Як клейовий розчин використовується меланін-карбамід-формальдегідний склад, що надає QSB плитам відмінну вологостійкість. Ба більше, з обох боків виріб покривають водовідштовхувальним лаком.

Плити QSB можна піддавати різним видам обробки. Завдяки своїй щільності, вони прекрасно тримають кріпильні елементи.

Відмінності застосування

Такі схожі будівельні матеріали як OSB та QSB, все ж таки мають деякі визначальні відмінності, які позначаються на сфері їх застосування.

З огляду на те, що QSB використовують клейовий склад з великим вмістом формальдегіду, застосовувати такий матеріал для житлового будівництва не рекомендується. ОСБ плити безпечніші, їх без обмежень використовують у внутрішньому оздобленні приміщень різного призначення.

При виборі більш підходящого матеріалу, варто брати до уваги різницю в щільності двох аналогічних продуктів. За тих самих фізичних параметрів плита QSB матиме трохи більшу вагу, ніж OSB. Підбираючи матеріал для конструкцій, де не потрібне зайве навантаження, варто віддати перевагу ОСБ.

А ось в умовах критичного рівня вологості кращим вибором будуть плити QSB, що мають більш високу вологостійкість.

Обидва матеріали мають свої переваги і недоліки Екологічність, щільність, стійкість до вологи, вартість – це ті критерії, які будуть вирішальними при виборі матеріалу, що найбільше підходить під вирішення ваших завдань.