Як створити свою криптовалюту: посібник для початківців

Криптовалюта є цифровим активом, що з успіхом використовується для фінансових розрахунків, інвестицій та зберігання заощаджень. Ті, хто має справу з криптовалютами, знає історію їх виникнення, може замислитись про власне створення криптовалюти. Це можливо, тим більш, що існують різні методи. Складність проекту вимагатиме вкладень та знань. Розмірковування про те, як створити свою криптовалюту, починається з вирішення про вид цифрових активів. Що це буде — токен чи монета, яка побудована на власному блокчейні?

Приблизний план та дії перед початком створення власної криптовалюти:

  • вирахувати можливості використання;

  • продумати криптоекономіку;

  • визначитись з правовим статусом;

  • в етапі розробки зупинитись на блокчейні, архітектурі та механізмі консенсусу.

На завершення проводиться аудит та правова юридична перевірка. Чим складніший проект, тим більше треба задіяти людей, та вкласти коштів.

Токени та монети: в чому різниця

На першому етапі треба оцінити власні можливості, та вибрати вид криптовалюти для створення. В чому полягає особливість монети? Цей актив заснований на власному блокчейні. Це децентралізована мережа, всередині якої за допомогою монети здійснюються певні функції — оплати, стейкінг, управління. В основі блокчейну лежить спеціальна технологія шифрування даних — криптографія. Саме вона й дала загальну назву криптовалютам.

Токен створюється на базі уже існуючого блокчейну. Наприклад, на блокчейні Ethereum створені такі відомі токени як Shiba Inu та ERC-20. Токени мають різні варіанти використання, та вписані на платформі у свій проект.

При створенні монет є варіант зміни вихідного коду блокчейну — створення форку. Щоб змінити код, треба мати визначені технічні знання. Але платформи з відкритим кодом: Bitcoin, Ethereum, Solana, що доступний для форку.

Створення власного блокчейну — велика технічна робота, що потребує команди спеціалістів, та значних коштів. Перевагою стане повний контроль на криптовалютою, та гнучкість всіх операцій.

Інструкція створення власної крипти

Перед тим, як приступити до створення, треба визначитись, для чого буде використовуватись актив. Чи стане криптовалюта доступом до послуг, чи буде повноцінним фінансовим активом? Важливо продумати токекономіку монети, щоб зацікавити майбутніх покупців.

Щоб створити крипто актив, треба подолати шлях в кілька етапів:

  1. для токена треба вибрати відповідний блокчейн в якості основи;

  2. механізм консенсус визначить методи підтвердження та перевірки учасниками всіх транзакцій;

  3. для монети розробляють блокчейн архітектуру;

  4. зібрати команду розробників самого блокчейну;

  5. забезпечити інтеграцію API — програму зв’язків вузлів мережі, важливу для безпеки та конфіденційності;

  6. перевірити працездатність за допомогою тестування MVP на ранніх етапах розробки;

  7. розробка дизайну інтерфейсу;

  8. узгодити актив з законами країни;

  9. провести маркетинг новоствореної криптовалюти.

Власники криптовалют мають в перспективі залучення інвесторів до своїх майбутніх проектів. Завдяки тому, що криптовалюти незалежні від державного контролю, їх можна гнучко пристосувати до свого бізнесу. Зручно користуватись цифровими активами в справі міжнародної торгівлі, що дозволить зменшити комісії при переказах. Платежі у власній системі набагато зручніші, ніж послуги банку.

Створення власної монети чи токену — складний процес, що потребує знань, коштів та часу. Потрібно вивчити досвід уже успішних проектів, скласти свою стратегію, визначитись з такими поняттями як майнінг криптовалют та емісія криптовалют. Успіх проекту буде залежати і від вдало проведеного запуску нової криптовалюти. Тільки планомірне та обдумане рішення, технічно грамотна команда, та правильно вибрана стратегія дозволять створити функціональну криптовалюту.