Палатний: Реформа Верховної Ради здатна започаткувати реальні зміни у державі

Palatny EuroparliamentПід час «Українського тижня» в Європейському парламенті керівництво Верховної Ради запевнило європейських партнерів у готовності кардинально реформувати роботу законодавчого органу влади і гармонізувати відповідні норми національного законодавства зі стандартами ЄС.

Про це журналістам заявив народний депутат України від фракції БПП, голова комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, коментуючи підписання Угоди про співпрацю в адміністративній сфері між Секретаріатом Європарламенту та Апаратом Верховної Ради.

За його словами, необхідність структурних змін в організації роботи українського парламенту та вдосконалення положень Регламенту ВР назріла вже давно. «В умовах парламентсько-президентської форми правління саме законодавчий орган влади відіграє ключову роль у процесі реформування країни. Тому потрібно також констатувати неефективну роботу Верховної Ради, а не тільки Кабміну. Існує проблема відвідуваності пленарних засідань, дисципліни народних депутатів, якості законопроектів та ухвалених рішень у стінах парламенту», – наголосив Палатний.

Народний депутат зазначив, що реформа ВРУ покликана виправити ці недоліки і запровадити нові принципи роботи парламенту: наголос на якості законопроектів, а не їх кількості, посилення міжінституційних зв’язків органів влади, перехід на новітні технології електронного документообігу.

При цьому він визнав, що реформування Верховної Ради України є тривалим процесом і залежатиме від голосування народних депутатів. «Усі рекомендації, надані фахівцями Європейського парламенту, не мають зобов’язуючого характеру і пройдуть жорсткий фільтр обговорень серед депутатів. Але оптимізму додає той факт, що присутні в Брюсселі голови фракцій і голови комітетів в один голос говорили про нагальність таких змін. Реформа українського парламентаризму здатна дати старт реальним змінам і в інших сферах життєдіяльності держави», – переконаний Артур Палатний.